Gl. Kjøgegaards historie: Clara Sophie Carlsen
Clara Sophie Carlsen (f. Krag-Juel-Vind-Frijs, 1822-1852) var komtesse, født på Frijsenborg Slot i Østjylland. Det er hende, der lægger navn til Claras Kirkegaard.
I 1841 bliver Clara gift med Hans Rasmussen Carlsen (-Lange), hofjægermester og godsejer på Gammelkjøgegaard. Hun lever et driftigt liv som husfrue, og får tre børn: Emmy, Anna Caroline (der dør som lille) og Jens Christen.
Liv, død og eftermæle
Clara beskrives som en smuk og livsglad kvinde. Hun er stærkt religiøs og har gennem sin svigerinde, Marie Toft på Rønnebæksholm, forbindelse til de vakte kredse. Efter Marie Tofts ægteskab med Grundtvig, får Clara og resten af familien Carlsen et tilhørsforhold til hans menighed i Vartov.
Clara dør efter lang tids sygdom i 1852, blot 30 år gammel, af tuberkulose, og arbejdet med at etablere familiegravstedet, senere kendt som Claras Kirkegaard, påbegyndes. Hun bisættes i Vartov Kirke den 3. januar 1853 med Grundtvig som præst. Kirkegården indvies tillige af Grundtvig i forbindelse med begravelsen af Clara senere i 1853.
Foto:TT MEDIA
Clara Friis-pæren
Hans Carlsen opkalder en pære efter sin elskede hustru. Oprindeligt kaldtes pæren for Skensved-pæren, da Hans første gang opdager den omkring 1850 på arealerne ved Gammelkjøgegaard. Første beskrivelse af pæren er fra 1858, hvor den stadig kaldes Skensved-pæren. Senere blev den omdøbt til Comtesse Clara Frijs – og senere igen Clara Friis.
Foto:VisitKøge