Mindeplatte for Køge Huskors

Fortællingen om Kjøge Huskors

Foto: VisitKøge

Af kendte hekseprocesser fra Danmark, er ”Køge Huskors” en af de største. Det stod på fra 1608-1615, mens heksefrygten var værst i Danmark.

Lad os lige få slået en ting fast. Der findes ikke hekse. Det er det rene påfund. Det stammer fra en tid, hvor det overnaturlige fik skylden, hvis der skete noget ubelejligt eller noget man ikke forstod: F.eks. når vejret var dårligt, dyrene var syge, høsten slog fejl. Når man ikke forstod det, så var det sikkert magi. Og så var det jo rart at kunne finde en syndebuk.

Anklagerne om hekseri kom sjældent fra ordensmagten, men fra naboen eller andre i lokalbefolkningen, på grund af vrede og jalousi.

Køge Huskors er netop sådan en historie.

Fortællingen om Køge Huskors

Hekseafbrændingerne i Køge startede, fordi en velhavende familie oplevede mærkelige hændelser i hjemmet på hjørnet af Nørregade. Familien beskyldte en kvinde længere nede af gaden, som de havde haft et skænderi med tidligere, for at have forhekset deres gård.

Kvinden blev tortureret til hun tilstod, på trods af at hun jo var uskyldig. Hun fik at vide, at hvis hun angav to andre kvinder for hekseri, kunne hun stadig komme i himmelen efter bålet. På den måde greb beskyldningerne om sig.

I målet om at rense Køge for hekseri, blev i alt 13 uskyldige kvinder brændt på bålet, 2 begik selvmord for at undslippe flammerne, og en sidste slap fri.

Det var en sort tid i Køges historie, og vil man vide mere, så kan du booke en byvandring hos VisitKøge. Du kan også besøge Olga Ravns mindeudstilling for de 16 kvinder på KØS.

Ovenstående tekst er skrevet med hjælp fra Museum Østdanmark og Olga Ravns bog ”Mindesmærke for de Trolddomsanklagede”

Podcasts om Kjøge Huskors

Hør de spændende podcasts "Da djævlen kom til byen", hvor der bliver gjort et forsøg på at kaste nyt lys over hændelserne med det lidt kryptiske navn "Kjøge Huskors". Navnet dækker over Danmarkshistoriens måske største drab på kvinder. Drab, der sættes i forbindelse med sort magi og en række mystiske hændelser i et hus på Køge Torv.

Serien er lavet af Lea Linstow i samarbejde med Museum Sydøstdanmark.

Lyt til podcasts her.

KØS - ET HENFØRT ÅR - udstilling af Olga Ravn
KØS - museum for kunst i det offentlige rum
Byvandring
Byvandring på Køge Torv